Fakülte Tanıtım

ECZACILIK FAKÜLTESİ


TARİHİMİZ: Ülkemizde eczacılık öğretimi 14 Mayıs 1839 tarihinde Sultan II.Mahmut tarafından Galatasaray’da tesis edilen Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane (Askeri Tıp Mektebi) bünyesinde açılan “Eczacı Sınıfı” ile başlamıştır. Eğitim 1870 yılına kadar Fransızca olarak yapılmıştır. 1848 yılında Beyoğlu’nda çıkan yangında Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binası tamamen yanmıştır. Bu yangından sonra mektep değişik semtlerde öğretime devam etmiş ve nihayet 1903 yılında Haydarpaşa’da yapılan binaya nakledilmiştir. 1 Mart 1867 tarihinde Askeri Tıbbiye binasının bir bölümünde açılan Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye-i Şahane (Sivil Tıp Mektebi) bünyesinde eczacı sınıfı olarak eğitime devam edilmiş, daha sonra mektep Kadırga’daki Menemenli Mustafa Paşa Konağı’na taşınmıştır. Askeri ve sivil tıp mektepleri 1908 yılında birleştirilerek İstanbul Darülfünunu Tıp Fakültesi kurulmuş ve Eczacı Sınıfları da birleştirilerek Eczacı Mekteb-i Alisi”ne dönüştürülmüştür. 1926 yılında Eczacı ve Dişçi Mektepleri Beyazıt Meydanındaki bugün Beyazıt Devlet Kütüphanesi olarak kullanılan eski Jandarma Komutanlığı binasına taşınmıştır.
1933 Üniversite Reformunu takiben eczacı mektebinin öğretim programının tıptan çok fen bilimlerine yakın olması gerekçesiyle tıp fakültesinden ayrılarak fen fakültesine bağlanan eczacılık mektebinin öğretim süresi 3 yıldan 1938 yılında 4 yıla çıkartılmıştır. 1944 yılında mektep yeniden tıp fakültesine bağlanmış ve adı “Eczacı Okulu” olmuştur. Beyazıt meydanındaki Keçecizade Fuat Paşa Konağında öğretim yapan Askeri Tıp Okulu 1947 yılında Ankara’ya taşınınca, bina Bakanlar Kurulu kararı ile Eczacı Okuluna tahsis edilmiştir. Ancak binanın tamiratı 12 yıl sürmüş ve Eczacı Okulu bu binaya 1959 yılında taşınabilmiştir.
Eczacılık öğretiminin daha iyi seviyede yapılabilmesi ve mesleğin başarılı olabilmesi için öğretimin bağımsız bir hale getirilmesi, yani Tıp Fakültesi’nden ayrılması gerektiğine inanan Eczacı Mektebi öğretim üyeleri ve öğrencileri, 1923 yılından itibaren Eczacılık Fakültesi kurulması için birçok girişimde bulunmuşlardır. Bu girişimler nihayet olumlu neticelenmiş ve Tıp Fakültesi Profesörler Kurulunun 4 Şubat 1961 tarihli toplantısında Eczacı Okulunun Fakülte haline getirilmesi oybirliğiyle kabul edilmiştir. Karar, 16 Kasım 1961 tarihinde İstanbul Üniversitesi Senatosundan geçmiş ve 15 Ocak 1962 tarihinde Milli Eğitim Bakanının onayı ile İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi resmen kurulmuştur. 17 Ekim 1963 günü toplanan Eczacılık Fakültesi Profesörler Kurulu Prof. Dr. Turhan Baytop’u dekanlığa seçmiştir. 4 Kasım 1963’te yapılan tören ile İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretime başlamıştır.

FAKÜLTEMİZ; ilacın üretiminden hastaya ulaştırılmasına kadar her aşamasında tam yetki ile görev ve sorumluluk alabilecek katılımcı, yenilikçi, duyarlı ve bağımsız bilimsel düşünceye sahip mezunlar yetiştirmede 1839 yılından beri hizmet veren, ülkemizdeki lider eczacılık fakültelerindendir. Eğitimde
kalitenin geliştirilmesinin yanı sıra kalitenin sürdürülebilirliğini garanti altına alma misyonunu taşıyan Eczacılık Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği’nin başlattığı ulusal eczacılık eğitimi akreditasyon belgelendirme sürecini takiben Fakültemiz 2015 yılında “Ulusal Eczacılık Eğitimi Akreditasyon Belgesi”ni almıştır.
Fakültemizde eczacılık lisans eğitimi Türkçe ve İngilizce (%100) olmak üzere iki ayrı program olarak yürütülmektedir. Her iki eczacılık lisans eğitiminde de 5 yıllık eğitim planındaki teorik ve pratik derslerin tümünü ile staj ve bitirme projesinden başarılı olan ve mezuniyet için gerekli krediyi tamamlayan öğrenci, eczacı diplomasını almaya hak kazanmaktadır.
Fakültemiz bugüne kadar Türkiye’de ki köklü birçok üniversitenin eczacılık fakültelerinin kurulumunda önemli görevler üstlenmiştir. Günümüzde de, deneyimli eğitim kadrosu, araştırma olanakları ve sanayi işbirlikleri ile bu misyonunu geliştirerek sürdürmektedir. Fakültemiz; 13 Anabilim Dalı ve 4 Bilim Dalından oluşmaktadır ve alanında etkin ve tecrübeli, %80’den fazlası eczacı kökenli olan güçlü bir akademik kadroya sahiptir. 1500’e yakın öğrencisi ile ülke ve toplum ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte ve nicelikte eczacı yetiştirme potansiyeline sahiptir.



STAJ: Eczacılık Lisans eğitiminde, mesleğin uygulamasının öğrenilmesi ve uygulama alanında beceri ve deneyim sahibi olunmasını sağlamak amacıyla, kamuya açık eczane, hastane eczanesi, ilaç üretim tesisi, tıbbi malzeme üretim tesisi, kozmetik imalathanesi ve/veya bu üretim alanlarıyla ilgili AR-GE merkezlerinde asgari 6 ay (en az 120 iş günü) olan zorunlu stajın tamamlanması gereklidir. Staj işleyişi Fakültemiz Staj Komisyonu tarafından organize edilir. Komisyonumuz tarafından, tüm eğitim süresince kesintisiz ve uzun dönem staja imkân veren 5. sınıf bitirme stajlarında öğrencilerimizin ilgi alanlarına göre ve mezuniyet sonrası daha hızlı istihdam edilmelerine destek olmak üzere projeler yürütülür.


BİTİRME TEZİ: Eczacılık eğitiminin 5 yıl olması ile birlikte, Eczacılık Fakültesi öğrencileri zorunlu ders kapsamında 5. yılda bir bitirme tezi hazırlayarak yüksek lisans derecesine sahip diploma ile mezun olur. Bitirme tezi; öğrenciye mesleki alan kapsamında bir hipotezi denetleyebilme veya tasarım yapabilme üzerine gerekli bilgiye ulaşma, bilgiyi kullanma ve bağımsız bir rapor hazırlayabilme yeteneğini kazandırmak amacıyla Fakülte öğretim üyesi veya doktorasını tamamlamış araştırma görevlisinin danışmanlığında yürütülür. Öğrenci ilgi alanına göre birebir iletişim içerisinde danışmanını seçme
imkânına sahiptir. Bitirme tezi teorik verilere dayalı olabileceği gibi pratik çalışmalar ile de desteklenebilir. Bu amaçla; İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından destek programları oluşturulmuştur. Bitirme tezinin hazırlanma süresi iki yarıyıldır. 9. Yarıyıl süresince yarıyıl içi (ara sınav ile) ve yarıyıl sonu (bitirme sınavı ile) değerlendirmede öğrenci, bitirme tezinin ilk yarıyıl faaliyetlerini danışmanına sözlü olarak sunar. 10. Yarıyıl süresince yapılan yarıyıl içi değerlendirme yine danışmana yapılan sözlü sunumun ara sınav olarak kayıt edilmesi şeklinde iken yarıyıl sonu değerlendirmesi bitirme tezinin tamamlanması ve oluşturulan sınav jürisine bitirme tezinin tamamının sözlü sunularak sınanması şeklindedir.

ECZACILIK LİSANS EĞİTİMİ: Eğitimimiz, öğrencileri mezuniyet öncesi mesleğe hazır hale getirmek için kurgulanmış basamaklara dayalı bir eğitimden oluşmaktadır. YÖK tarafından istenen “Çekirdek Eğitim Programı”ndaki yeterliliklerin karşılandığını gösteren ve programın sonunda ulaşılmak istenen ölçülebilir davranışların belirlenmesine olanak sağlayan bir sistem ile 2018-2019 eğitim-öğretim yılı itibariyle entegre eğitim sistemine geçmiş bulunmaktayız. Mesleki kazanımları hedef alan, önceden tasarlanmış ve farklı disiplinlerin tam bir entegrasyonu sağlamaya yönelik olan entegre eğitim modelinde tüm çıktılara ulaşmak için tüm basamaklar sarmal bir şekilde yürütülmektedir.
Müfredat; eczacılık mesleğinin gerekliliklerine uygun olarak 3 koridor (Endüstri Eczacılığı Koridoru, Eczane Eczacılığı Koridoru, Sosyal Eczacılık Koridoru) ve koridorlar ile ilgili 30 kuruldan oluşmaktadır. Her kurul içinde birbirini takip eden (bağlantılı-öncül) modüller bulunmaktadır. Modüller birbiriyle ilişkili konuları içermektedir ve her modül bir sonraki modülde öğrenilecek konular için temel oluşturmaktadır. Bu modüller ve kurullar temelden üst seviyelere doğru bir bütünü oluşturacak şekilde sıralanmıştır.
Öğrencilerin, eğitimin her aşamasında, önce gördüğü ve sonra göreceği konular arasındaki bağlantıyı tam olarak kavramaları sağlanmakta ve bu durum belli ölçme-değerlendirme kriterleriyle kontrol edilmektedir. Yürütülen eğitim modelinde konular arası yatay entegrasyon; olgular, problem temelli uygulamalar, beceri laboratuvarları ve simüle ortam eğitimleri ile desteklenen dikey entegrasyon sayesinde bir bütünlük kazanmaktadır.
Fakültemizde “Türkçe Eczacılık Lisans Eğitimi’nin” yanı sıra 2017-2018 eğitim-öğretim yılı itibari ile “İngilizce Eczacılık Lisans Eğitimi” (%100) de verilmeye başlanmıştır. Tüm dersler %100 İngilizce olarak verilmektedir.

MEZUNLARINIZIN İŞ İMKÂNLARI; Eczacı, ilacın üretiminden hastaya ulaştırılmasına kadar her aşamasında tam yetki ile görev ve sorumluluk alabilecek bir meslektir. Çok yönlü bir meslektir ve farklı çalışma
alanları bulunur. Çalışma alanlarına örnek eczane, hastane, ilaç endüstrisi, kozmetik endüstrisi, ecza deposu, Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlar, akademik/araştırma geliştirme merkezleri verilebilir.



FAKÜLTEMİZİN ÖNEMLİ NİTELİKLERİ:
- 1839 yılından beri hizmet veren, ülkemizdeki lider eczacılık fakültelerindeniz.
- Alanında etkin ve tecrübeli, %80’den fazlası eczacı kökenli olan güçlü akademik kadroya sahibiz.
- 2015 yılında “Ulusal Eczacılık Eğitimi Akreditasyon Belgesi”ni aldık.
- İstanbul sınırları içinde bulunan çok sayıda ulusal ve uluslararası ilaç endüstrisi kuruluşları ile önemli projeler yürütüyoruz.
- Fakültemiz, ilaç sanayinin büyük oranda Marmara bölgesinde yoğunlaşması ve çok sayıda mezununun sanayide görev alması nedeniyle, Üniversite-Sanayi işbirliğini Türkiye’de en fazla gerçekleştiren Eczacılık Fakültelerinden biridir. Bugüne kadar, Fakültemiz ve ilaç endüstrisi arasında gerçekleştirilen işbirliği sonucu geliştirilmiş ilaç formülasyonları Türkiye ilaç piyasasında ruhsatlandırılmıştır.
- İlaç sektörünün ihtiyaçlarını karşılayacak yetkinliğe sahip mezunlar yetiştirilmesi, eczacıların ilaç sektöründe istihdam edilmesinin ve rekabetçi güçlerinin arttırılması amacıyla “İlaç Sektöründe 360 Derece”, “Kariyer Gelişimi”, “İlaç Mühendisliği”, “Radyofarmasi”, “Biyoteknoloji”, “Patent ve Ruhsat” derslerimiz vardır.
- Programımıza ilaç sektörünün üst düzey yöneticileri tarafından kariyer koçluğu, pazarlama, satış, pazara erişim, medikal, klinik çalışmalar, üretim, araştırma-geliştirme ve liderlik eğitimleri verilir.
- Öğrencilerimize sektörde ilgi alanlarına uygun staj imkânı sağlanır. Stajlar sektördeki yetkin kişilerin danışmanlığında yürütülür. Öğrencilerimizin ilaç sektöründe başarılı bir şekilde stajlarını yapma ve mezuniyet sonrası sektörde çalışabilmeleri için oldukça iyi bir fırsattır.
- ISPE Türkiye öğrenci birliğimiz ilaç endüstrisinde öncü firmaların üst düzey yetkilileriyle seminerler, ilaç endüstrisine geziler düzenlemektedir.
- Erasmus staj hareketliliği ve IUPSA-Int öğrenci kulübümüz tarafından yürütülen Student Exchange Programme (SEP) staj hareketliliği ile yurt dışında staj imkânı sağlanır.
- Klinik eczacılık, hastane eczacılığı, farmakoterapi ve fitofarmasi alanlarında verilen derslerimiz Tıp Fakültelerinde alanında uzman klinisyenler, eczacılar ve diğer sağlık çalışanlarının katkıları ile bizzat yerinde uygulamalar ile yürütülmektedir.
- Yüksek Öğretim Kurulu, 2017 yılında, bir uluslararası derecelendirme kuruluşuna, Türkiyedeki köklü üniversitelerin alan bazında Dünya üniversitelerine göre başarı oranlarını ölçtürmüştür. Türkiye’de ki toplam 186 üniversiteden aralarında belirlenen 10 üniversite, 24 farklı alanda rekabet edebilir bulunmuştur. İstanbul Üniversitesi; Eczacılık Fakültesinin de içinde bulunduğu 4 alan da, dünya da ilk 250-300 aralığına girerek ‘Alan Odaklı Başarı Ödülü’ almaya hak kazanmıştır.

FAKÜLTEMİZİN SAHİP OLDUĞU SOSYOKÜLTÜREL İMKÂNLAR: Fakültemiz öğrenci kulüpleri tarafından çok sayıda bilimsel ve sosyal faaliyetler yürütülür. Öğrenci kulüplerimiz ile öğrencilerimiz eğitim saatleri dışındaki zamanlarını ilgi duydukları ve yetenekli oldukları alanlarda kendilerini geliştirebilecekleri veya yeni ilgi alanları kazanabilecekleri ortam ve olanaklarına sahip olur.
Erasmus Staj Hareketliliği kapsamında; öğrencilerimizin uluslararası alanda ilaç sanayindeki deneyimlerini arttırmaya yönelik staj programları düzenlenmektedir.
IUPSAint öğrenci kulübümüz bünyesinde kurulan SEP (Student Exchange Programme) Team ile her yıl dünyanın dört bir yanından yabancı öğrenciye İstanbul’daki eczane, hastane ve ilaç endüstrisinde staj imkânı tanırken öğrencilerimizin de aynı imkânları yurt dışında kullanmaları fırsatını sağlar.
Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi: Fakültemiz bünyesinde Türkiye’nin ilk Eczacılık Tarihi Müzesi olan müzemiz 1960 yılında Prof.Dr. Turhan Baytop tarafından kurulmuştur. Türkiye’de eczanelerin, eczacılık eğitiminin ve ilaç endüstrisinin tarihine ışık tutan kaynaklar içeren koleksiyonun korunması, gelecek nesillere kalabilmesi ve meslek tarihimiz ile ilgili araştırmalara olanak sağlaması amacıyla “İhtisas Müzesi” olarak tescil edilmek üzere Kültür Bakanlığına Rektörlüğümüz tarafından yapılan başvuru 29.10.2017 tarihinde onaylanmıştır. Topkapı Sarayı Müzesi Enderun Eczahanesine ait şiddetli zehirler dolabı, ayrı bulundurulacak ilaçlar dolabı, porselen ilaç kavanozları, cam ilaç şişeleri, drog kutuları, bu koleksiyonda sergilenmektedir. Osmanlı dönemine ait iki eczanenin, Pastör Eczahanesi ve İstikamet Eczahanesi,
dolapları, çeşitli eczanelere ait porselen ilaç kavanozları, ilaç yapımında kullanılan malzeme ve reçete kayıt defterleri ülkemizde eczanelerin gelişimi hakkında fikir vermektedir. 1839 yılında başlayan eczacılık eğitiminin çeşitli dönemlerine ait diplomalar, diploma kayıt defterleri, mezunların fotoğrafları, tabelalar bu koleksiyonda yer almaktadır. Osmanlıca, Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca çok sayıda eczacılık ve tıp kitabı içinde en eskisi 1734 tarihlidir. Türkiye’de ilaç endüstrisinin tarihini de bu koleksiyonda izlemek mümkündür. Osmanlı döneminden günümüze yerli ve yabancı 1500’den fazla müstahzar firmalara göre gruplandırılmış olarak sergilenmektedir.
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Herbaryumu (ISTE): Kurutulmuş bitki örneklerinin, belli bir sistematik düzenle yerleştirildiği ve konu ile ilgili bilimsel çalışmalara imkân sağlayan bitki müzemiz, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Herbaryumu, üniversite bünyesindeki ulusal bir herbaryumdur ve kuruluşu 1945 yılına dayanır. Eczacılık Fakültesi içinde olması nedeniyle tıbbi bitkilerin, konumu itibariyle de İstanbul ile Trakya bitkilerinin çok iyi temsil edildiği ISTE’deki kurutulmuş bitki örneklerinin yaklaşık %95’i Türkiye’den toplanan örneklerdir. Türkiye’de doğal olarak yetişen türlerin yaklaşık %80’i ISTE’de yer alır. Bunların yanında tarihi değeri olan Avrupa örnekleri de bulunan ISTE günümüzde yaklaşık 115000 bitki örneğine ev sahipliği yapar.
Fakültemizin aktif kulüpleri;


IUPSA - İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK ÖĞRENCİLERİ BİRLİĞİ: Türkiye’nin ilk eczacılık öğrenci birliğidir. Eczacılık eğitim-öğretimi hakkındaki bilgi, düşünce ve önerilerin paylaşıldığı internet sayfası yanı sıra çeşitli yayınlar, aktiviteler ve sosyal sorumluluk projeleri ile Fakültemiz öğrencileri arasında iletişimin sağlanması faaliyetleri arasındadır. IUPSA sosyal medyada @iupsaonline hesabından takip edilebilir.

IUPSAint - ISTANBUL UNIVERSITY PHARMACEUTICAL STUDENTS’ ASSOCIATION INTERNATIONAL: Fakültemiz öğrencilerinin dünyadaki diğer eczacılık öğrencileriyle irtibatını sağlayan, çeşitli projelerle, dünyanın dört bir yanında gerçekleşen kongrelerle, staj hareketlilik programlarıyla eczacılığın uluslararası boyutunu öğrencilere tanıtmayı ve eczacılık alanında öğrencilere geniş bir vizyon edindirmeyi hedefleyen öğrenci birliğimizdir. Çalışmalarını, ulusal ve uluslararası eczacılık öğrencilerini bir araya getiren EPSA (European Pharmaceutical Students ’Association) ve IPSF (International Pharmaceutical Students’ Federation) ile birlikte yürütür. IUPSAint sosyal medyada @IUPSAint hesabından takip edilebilir.

ISPE STUDENT CHAPTER INTERNATIONAL SOCIETY FOR PHARMACEUTICAL ENGINEERING: Eczacılık Fakültesi öğrencileri ile ilaç endüstrisini dünya çapında bir araya getiren, kâr amacı gütmeyen profesyonel öğrenci topluluğumuzdur. Üyelerine küresel ilaç ve biyofarmasötik endüstrisinde hastalara yönelik kaliteli ilaçların üretiminde destek olmak için teknik ve operasyonel çözümler sunar. ISPE hakkında detaylı bilgi için; http://www.ispe.org/ ISPE Türkiye Şubesi hakkında detaylı bilgi için; http://www.ispe.org.tr/

FARMAEKOLOJİ KULÜBÜ: Yaşadığı dünyaya ve doğaya saygılı, doğanın mevcut düzeni üzerinde yıkıcı değil yapıcı şekilde faaliyetler gösteren, mesleki alanımızda tıbbi bitkilerin korunması ve çoğaltılması konusunda bilinçli eczacıların yetişmesine katkı sağlamayı amaçlayan öğrenci kulübümüzdür.

FOTOFARMA - İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FOTOĞRAFÇILIK KULÜBÜ: Fotoğraf sanatıyla ilgilenen öğrencilerimiz ve akademisyenlerimizi bir araya getirerek sosyal ve kültürel aktiviteler düzenlenmesini, öğrenciler arası ve öğrenciler ile akademisyenler arası iletişimin güçlenmesini amaçlayan öğrenci kulübümüzdür. Fotoğrafçılık ile ilgili temel eğitimler, geziler, sergiler ve yılda bir kez fotoğraf yarışması düzenlenmesi faaliyetleri arasındadır.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ SOSYAL SORUMLULUK BİRİMİ: Topluma hizmette destek olmak, sosyal bilinç oluşturmak ve hem mesleki hem de vicdanı yönden tam bir eczacı olmak için ilk adımları atmak üzere kurulmuş öğrenci birimimizdir. Sosyal Sorumluluk Birimi sosyal medyada @iueczsosyalsorumlulukbirimi hesabından takip edilebilir.

PHARMART COMMUNITY KULÜBÜ: Öğrencilerimizin eğitim faaliyetleri sırasında kültür ve sanatın her dalı ile iletişimini koparmaması ve kendilerine katma değer yaratacak faaliyetlerde bulunması amacı ile kurulan öğrenci kulübümüzdür. Fotoğraf sergileri, dans gösterileri, dans kursları, şehir içi geziler düzenlenmesi faaliyetleri arasındadır.