“Geçmişten Günümüze Eczacılık” Sergisi Açıldı

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü desteği, İÜ Müze ve Kültür Miraslarının Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde, İÜ Eczacılık Fakültesi ve II. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi işbirliğinde gerçekleştirilen “Geçmişten Günümüze Eczacılık” Sergisi’nin Açılış Töreni, 1 Nisan 2016 tarihinde II. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi’nde gerçekleştirildi.

Sergide emeği bulunan isimlerden Prof. Dr. Afife Mat, açılış töreninde yaptığı konuşmada eczacılık tarihine dair bilgiler verdi. Prof. Dr. Mat, “İlk insanlar çevrelerindeki doğayı gözlemleyerek bitkilerin çeşitli özelliklerini keşfetmişlerdir. Kimilerini gıda olarak kullanmışlar kimilerini tedavi amacıyla kullanmışlardır. Yani yeryüzündeki ilk ilaçlar bitkilerdir. Dolayısıyla bitkilerin tarihi, tıp tarihi ve eczacılık tarihi ayrılmaz bir bütündür. Tıbbi bitkilerin özelliklerini, tedavi kullanışlarını inceleyen bilim dalı, belki de tarihteki en eski bilim dalı eczacılığın içinde yer alan farmakognozidir. Dolayısıyla her farmakognozi araştırmacısının tıp ve eczacılık tarihiyle de ilgilenmesi kaçınılmazdır” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Geçmişten Günümüze Eczacılık” Sergisi’nin açılış kurdelesi keserek sergiyi ziyarete açtı.

İstanbul Üniversitesi’nin zengin koleksiyonlarının tanıtılmasının amaçlandığı sergide, İÜ Eczacılık Fakültesi koleksiyonlarından seçilen 129 adet eser, ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Her yaştan ziyaretçiye eczacılık tarihi hakkında fikir verecek olan sergi 1 Nisan-14 Ağustos 2016 tarihleri arasında pazartesi hariç haftanın her günü 09.30-16.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

i