Fitoterapi Eğitimi: “Bitkiden İlaca… Alternatif Değil Rasyonel Tedavi… Fitoterapi ve Fitoterapötikler Hakkında Bilinmesi Gerekenler (1.Dönem)”

5-26 Kasım 2016 tarihleri arasında Fakültemizde “Bitkiden İlaca… Alternatif Değil Rasyonel Tedavi… Fitoterapi ve Fitoterapötikler Hakkında Bilinmesi Gerekenler” başlıklı bir eğitim düzenlenecektir.

Kurs ile ilgili ayrıntılı bilgi ve kayıt formu aşağıda sunulmuştur.

Eğitimin Kapsamı ve Hedefi

Bitkilerin çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılması insanlık tarihiyle başlar. Bu konudaki ilk yazılı belge M.Ö 3000 yıllarında bulunan Ninova tabletleri Mezopotamya medeniyetlerinde bitkilerle tedavinin uygulandığını gösterir. Geçmişteki fitoterapi uygulamaları ile günümüz uygulamaları arasındaki en önemli fark artık bitkilerin bütünüyle değil, faydalı parçalarının tedavi amacıyla kullanılmasıdır. Örneğin eskiden bir bitkinin uçucu yağından faydalanmak için onun çayı içilirken günümüzde o bitkideki uçucu yağ, kimya ve biyokimya alanındaki gelişmelerden yararlanarak uygun tekniklerle ekstre edilerek tek başına kullanılmaktadır. Bu da bitkinin faydasız ancak yan etkileri olabilen bölümlerden hastayı uzak tutmayı sağlamaktadır.
Fitoterapi; hastalıkları iyileştirmek, şiddetini hafifletmek, hastalıklardan korunmak, tedaviye yardımcı olmak amacıyla bitkileri, bitkilerin çeşitli kısımlarını veya bunlardan hazırlanan preparatları kullanmak yoluyla uygulanan rasyonel bir tedavi şeklidir.

Günümüzde medya ve internet aracılığıyla ortada dolaşan yanlış bilgiler halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Aktarlarda satılan drogların doğruluğu ve güvenilirliği tartışılır. Fitoterapi konusunda hiçbir eğitimi olmayan kişiler her hastalık için bitkisel karışımlar önermektedirler. Oysa tıbbi bitkiler hakkında lisans eğitimi alan tek meslek dalı eczacılıktır.

Eczacılık eğitimi sırasında bitkisel ilaçlar konusunda ancak temel bilgiler verilebilmektedir. Bilginin çok süratle eskidiği günümüzde eczacıların fitoterapi konusundaki danışman görevini yürütebilmesinin eski bilgilerle sürdürebilmeleri beklenemez. Bu program, bilgileri yenilenmesini, gelişmelerin takip edilmesini, hem hekime, hem hastaya danışmanlık yapmak için gerekli bilgilerin kazanılmasını  hedeflemektedir.

Kimler Katılabilir

Fitoterapi konusunda aydınlatılmaya, öğrenmeye gönüllü, hasta ile doğrudan ilişkisi olan ve konu hakkında temel bilimsel bilgileri almış, güncel ve doğru bilgilere nasıl ulaşabileceğini bilen ve halk sağlığından sorumlu bir danışman olarak rol almak isteyen  eczacılar katılabilir.

Eğitimin İçeriği

• Fitoterapi ve Fitoterapötiklerin Tarihçesi/ Temel Kavramlar/Mevzuat ve Yönetmelikler
  • Fitoterapötiklerdeki Etkin Maddelerin Sınıflandırılması ve Etkileri/Farmakopeler ve Farmakope Analizleri
      • Merkezi Sinir Sistemine Etkili Fitoterapötikler