42. Uluslararası Eczacılık Tarihi Kongresi İstanbul’da düzenlendi.

Resim1

Uluslararası Eczacılık Tarihi Birliği’nin (International Society for the History of Pharmacy, ISHP) iki yıl arayla düzenlenen kongrelerinin kırk ikincisi 8-11 Eylül 2015 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin ev sahipliğinde İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Ayrıntılı bilgiye  www.42ichp.org adresinden ulaşabilir.

Türkiye’nin ilk kez ev sahipliği yaptığı bu kongreye 30’u aşkın ülkeden 215 kişi katıldı. Ana konusu “Doğu ile Batı Arasında Eczacılık Alanındaki Bilgi Alışverişi” olarak belirlenin kongrenin açılış töreninde Prof. Dr. İlber Ortaylı katılımcılara “Bir Mesleğin Tarihi Neden Bilinmeli?” başlıklı İngilizce bir konuşma yaptı.

Davetli konuşmacılar arasında Uluslararası Eczacılık Tarihi Akademisi Eski Başkanı Prof. Dr. Olivier Lafont “Doğu ile Batı Arasındaki Diyaloğun Merkezinde Yunan Bilimi” başlıklı, Alman Eczacılık Tarihi Birliği Başkanı Prof. Dr. Sabine Anagnostou “Doğudan Batıya: Yüzyıllar Boyunca Fitofarmasötik Bilgilerin Gelişimi ve Aktarımı” başlıklı, Amerikan Eczacılık Tarihi Enstitüsü direktörü Prof. Dr. Greg Higby “Amerikan Eczacılığı ve Doğu: Amerikan Ginsenginin Hikâyesi” başlıklı, İtalyan Eczacılık Tarihi Birliği Başkanı Prof. Dr. Angelo Beccarelli “Afrikalı Konstantin: Doğu ve Batının Üstadı” başlıklı ve Türk Eczacılık Tarihi Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Afife Mat “Biruni: Çağına Yön Veren Âlim” başlıklı konferanslar verdi.

Toplam 79 sözlü bildiri ve 47 poster bildirinin sunulduğu kongrede katılımcılar bilimsel program dışında İstanbul Üniversitesi Türk Eczacılık Tarihi Müzesi, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Herbaryumu, Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi ve İstanbul Üniversitesi Hamam Kültürü Müzesi’ni ziyaret etme fırsatı buldu.

Amerika’dan Japonya’ya kadar çok geniş bir coğrafyadan araştırmacıların katıldığı kongreye en büyük katılım Almanya’dan oldu. 51 Alman araştırmacı 15 sözlü ve 7 poster bildiri sundu. Türkiye’den ise 10 sözlü ve 13 poster bildiri ile 28 araştırmacı katıldı. Doğu ile Batı arasındaki bilgi alış verişinin özellikle droglar, tedavi şekilleri ve ülkeler arası eczacılık ilişkileri alanında tartışıldığı kongreden tüm katılımcılar çok memnun olarak ayrıldı.

Kongre düzenleme komitesi başkanı Prof. Dr. Afife Mat Uluslararası Eczacılık Tarihi Akademisi’ne (International Academy for the History of Pharmacy) üye seçildi ve Alman Eczacılık Tarihi Birliği’nin seçkin ödülü Schelenz Madalyası ile ödüllendirildi. Kongre sekreteri Yrd. Doç. Dr. Halil Tekiner ise Uluslararası Eczacılık Tarihi Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığına seçildi.

12004729_961284187268278_1652316026729377059_n 11907763_490882947740052_950938660037419665_n

Uluslararası Eczacılık Tarihi Kongrelerinin kırk üçüncüsü Eylül 2017’de Polonya’da düzenlenecektir.